[Teorie] Křupková filosofie

Obsah článku:

Formování

V tomto stádiu se skupina právě dala dohromady a tak její členové předběžně hledají cestu k sobě navzájem, k tomu, jak budou společně fungovat a jaké budou cíle. Lidé jsou zdvořilí, přátelští a vstřícní a vyhnou se otevřeným konfliktům a konfrontaci. Tohle uvidíte při formování skupiny často. "Co budeme hrát?"
"Cokoliv chcete mi vyhovuje."
Žádná skupina lidí se nikdy neshodne na všem, ale ve stádiu Formování lidé potlačují rozdíly tak, aby spolu dokázali vyjít. Takže tu není mnoho konfliktů, ale protože lidé potlačují svoje osobnosti a nápady, není tak mnoho dosaženo.
Příklad Formování
Citace:
Anna potká Boba v jejich třídě na univerzitě, vymění si pár slov a začnou na každé přednášce sedět společně. Během jedné přednášky se Anna nudí, vytáhne svůj výtisk Zabte je a seberte jim věci - Průvodce magií a listuje si jím, zkoumajíc pravidla. Bob si znenadání uvědomí, že jeho nová kamarádka je roleplayer! Mluví o tom a Bob řekne, jak moc má rád ve hře magii. Ve skutečnosti si Anna myslí, že magie je blbá a má mnohem radši válečnici máchající sekyrou nebo tulačku plížící se po střechách; magickou knihu si četla jen proto, že přednáška byla nudná. Ale nezná na univerzitě ještě žádné jiné roleplayery, takže řekne, "Jasně, magie může být hustá." Bob odpoví: "Takže kdybys vedla hru, mohl bych být čaroděj Hustý!" A ona na to: "Jasně."
Když se Anna zvedne, aby vypadla z přednášky, Bob si uvědomí, že trocha černého krému na boty se z jejích bagančat (Anna je záložák a nosí bagančata docela často) dostala na jeho batoh. Je to jeho oblíbený batoh a tahle čerň se v podstatě nedá smýt, ale neříká nic, protože na univerzitě zná jen Annu, rozhodně ne žádné další roleplayery a kdyby na ní vyštěknul, tak jak by rád, pravděpodobně by hru s ním nevedla.
Mají mezi sebou nějaké odlišnosti, ale potlačují jejich vyjádření, aby vše šlo hladce. Konflikty nejsou vyřešeny, ale odsunuty.
Tento vzor se opakuje, když se potkají Charlie, Dave a Erika. Každý z nich má jinou představu o tom, co je při hraní her na životní příběhy dobré a každý z nich má rozdílný způsob chování a vyjadřování. O svých rozdílech mlčí, říkajíce si: "no, není to nic závažného". A také není - zatím.
Většina RPG knih se o fázi formování vůbec nezmiňuje. Některé tak činí nepřímo, například doporučením GMovi, aby se zeptal hráčů, jaký druh hry chtějí hrát, nebo aby hráči napsali minulost své postavy. Mají-li hráči ve skupině jakousi představu o tom, co chtějí, budou některé potenciální konflikty zažehnány předtím, než přerostou v konflikt otevřený.
Je nutné zmínit, že to, co se zde nazývá "Formování", je normální sociální chování. Potlačujeme drobné rozdíly jednoduše proto, že je lze snadno potlačit. Když do mě někdo narazí na ulici a ani se neobtěžuje říct "pardon", prostě jde dál, tak ač mne to podráždí, vykašlu se s trochou mumlání na to, jelikož na tom, zda je náhodný kolemjdoucí zdvořilý, hrubý, nemotorný nebo co vlastně nezáleží - nikdy víc už se s ním nesetkám. Nestojí za to se obtěžovat. "Formování" umožňuje lidem existovat společně civilizovaným způsobem, narážet do sebe v hektickém životě bez příliš bolestného tření. Jen tehdy, když se setkávají stále, mohou se tyto malé bolístky stát důležité.
Občas může skupina uváznout ve Formování jednoduše proto, že nikdo ve skupině nechce nikoho konfrontovat s ničím, jakkoliv nedůležitým. Být v takové skupině bude velmi příjemné, ale neproduktivní. Je to Překrásný nový svět herních skupin. "V dnešní době je každý šťastný... když jedinec cítí, skupina je šokována!" Může být nutné použít jednu z metod z fáze Stabilizace, aby se skupina posunula k Bouření.
Napsal Alnag 12.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 38 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.23785090446472 secREMOTE_IP: 3.145.38.166