[Teorie] Křupková filosofie

Obsah článku:

Stabilizace

Jakmile jsou klíčové konflikty vyřešeny, skupina se posune z Bouře do klidnějšího stádia zvaného "Stabilizace". Někteří členové možná skupinu opustí, ale ti, kteří zůstanou, spolu začnou vycházet. Po chaosu Bouření jsou členové zase trochu vzájemně váhaví, jako ve stádiu Formování. Ale jejich zdvořilost je tentokrát jiná; ve stádiu Formování jsou obecně zdvořilí, jako by byli ke komukoliv, ale ve stádiu Stabilizace se vzájemně lépe znají, takže zvažují osobní citlivost každého z nich. Možná jsou k sobě až příliš zdvořilí - věci jdou hladce, ale stále se ničeho nedosahuje, lidé váhají převzít iniciativu mimo normální rozsah jednání. Skupinová struktura dosažená během Bouření je nyní silně respektována.
Příklad Stabilizace
Citace:
Anna a Bob strávili hodně času nechozením na přednášky a diskutováním magie v herním světě. Bob upravil spoustu kouzel a společně s Annou dosáhli kompromisu, v němž magie dokáže spoustu vzrušujících věcí, ale nepopraví zlého krutovládce jedním hodem kostky. Takže Bob má trochu magie, ale přitom neovládne Anninu kampaň.
Anna: "OK, Bobe, jsi na řadě. Polovina orků je mrtvá, ale stále jich je šest naživu a naštvaných."
Bob: "Ve skutečnosti je na řadě Charlie, hodil vyšší iniciativu než já."
Charlie: "To je v pořádku, pozdržím svou akci až po Bobovi."
Dave: "Dá si někdo kolu?"
Erika: "Díky Dave, ale kolu nepiju. Je v ní moc konzervačních látek."
Dave: "Ano, vím. Proto jsem ti vzal čerstvý džus."
Erika: "Jsi zlatíčko."
Skupina vychází dobře a lidé vzájemně berou v potaz svoje slabůstky a potřeby, ale věci se vlečou a nic moc se neděje, hra nemá žádný elán. Jsou Stabilizovaní.
Mnoho herních skupin by docela spokojeně setrvalo v tomto stádiu věčně. Naneštěstí to vede ke Stagnaci a nic moc se při herním sezení nedosáhne. Skupina příležitostných hráčů bude v tomto stádiu zvlášť šťastná. Nejsou tam ostatně ani tak proto, aby hráli, hraní je jen záminka dát se dohromady s lidmi, které mají rádi. Takže, jestli skupina zabije draka, je zabita drakem, jen sedí týden v hostinci, nebo jestli mají postavy hluboké vztahy nebo dostanou velké meče, je všem úplně jedno - "sejdeme se a je zábava". V takovém případě je skupina Stabilizovaná ve smyslu roleplayingu, ale Vykonává ve smyslu přátelství. Přeje-li si někdo ve skupině, aby ta Vykonávala ve smyslu jiného cíle - intenzivnějšího roleplayingu, atd. - bude muset použít jednu z metod popsaných v rámci Stagnace, aby skupinu přivedl zpět k Bouření, takže se přetvoří, projde novým chaosem, znovu do Stabilizace a k Vykonávání.
< Stabilizace >
Bouření Vykonávání
Napsal Alnag 12.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 38 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15360307693481 secREMOTE_IP: 18.119.253.184