Drow, aneb temný elf (shrnuté dohady a povědomí)

Obsah článku:

 

Zapomenuté říše

 

Historie temných elfů se začala v podobě původní tmavé elfské rasy nejblíže asi příbuzné atletickým divokým elfům známé jako Ilythiiri. Jejich království, nebo koronát, jak jej elfové nazývali, bylo mocné a rozpínavé. Často mělo prospěch ze sporů svých sousedů, které zpravidla samo vyprovokovalo. Ilythiirští se začali odklánět od elfských bohů a vyznávat bytosti, které odměňovaly bojovnost a netrestaly nenasytnost. Prvním v této době byl pro Ilythiirské překvapivě Ghaunadaur, Lloth ho vystrnadila až mnohem později. V době velkého sváru známého jako korunní války se zapuzená Auranshnee, kdysi královna elfského pantheonu, nyní již známá jako Lloth, zhlédla v ambicích Ilythiiru a jeho vládcům nabídla velkou moc a oni ji přijali. Druhá korunní válka, kterou Ilythiir vyprovokoval tak došla k obratu a byla ukončena velkým krveproléváním s hordami démonů a Ilythiirských válečníků v čele. Ve čtvrté korunní válce už se celý Ilythiir otevřeně klaněl temnotě a jeho krutost byla nesmírná. Jediný, kdo se jim dokázal rovnat, byl démony a padlými anděly poskvrněný Vyshantaar. Zatímco se tito dva protivníci chystali na konečný střet o moc, zasáhli elfové z umírněného Illefarnu. Po desetiletí modliteb a proseb se elfští bohové rozlítili a Ilythiir stihli kletbou, která temnotu duše odrazila v tělech temných elfů. Ti pak už byli známi jen jako Dhaerow - zrádci.

 

Temní elfové pak zmizeli pod zemí a vybudovali velkou říši v jeskyních Bheryndenu, kde vládli krutě dokud je zemětřesení a armády trpaslíků nerozehnaly po celém podzemí říší. Od té doby už drowové sídlí ve svých dnešních sídlištích a po dlouhé době postupného usazování jsou nyní drowové opět při síle a hladově svůj pohled obrací k povrchu. Daleký T'Lindhet ovládl Království Dmarath pomocí míšenců, které nechal spravovat povrch a posílat tribut do podzemí a v opuštěných elfských sídlištích Cormanthorského hvozdu se usazují drowí utečenci i jejich pronásledovatelé z městského státu Maerimydra. Menzoberranzan dosud neovládá okolí Mitrilových síní jen díky vnitřním rozporům a sváru s šedými trpaslíky. Drowové jsou opět v pohybu.

 

Známá sídliště

 

Menzoberranzan - Nejznámější drowské sídliště je také nejsevernějším a nejbližším povrchu z velkých měst. Nehostinný sever neposkytuje mnoho lákadel pro drowy, ale i tak se jejich nájezdníci na povrchu vyskytují častěji, než je zdrávo a jsou to často jejich otrávené rady v uších orčích náčelníků, které pak ničivé hordy posílají plenit liská sídla. Městu vládne třináct nejmocnějších rodů v čele s rodem Baenre, který se těší velké přízni Lloth a s velkým umem drží ostatní rody zaměstnané v síti pletich a strachu. Je to také rodiště Drizzta Do'Urden, známého renegáta a šermíře.

Maerimydra - jedno z největších drowských měst, jehož prsty se snaží sevřít Cormanthorský hvozd nad ním a navždy tak zabránit elfům v obnově jejich opuštěné říše. Odtud právě vzešly armády vraždící po celých údolích, i když poslední dobou útoky náhle ustaly.

T'Lindhet - Město významné svými úspěchy ovládání povrchu. Už po šest století potomci temných elfů z Dambrathu odesílají otroky, suroviny a výrobky do mateřského města.

 

Známí drowové

Drizzt Do'Urden - věčný bojovník proti krutosti drowů, která mu nějakým zázrakem neuvázla v srdci. Vyhlášený šrmíř, cestovatel a ochránce přírody, nevinných a kdoví čeho ještě. Přítel všeho dobra atd. Neskutečně mi s věčným moralizováním leze na nervy :)

Matrona Baenre - Jedna z nejmocnějších kněžek Lloth, prastará drowka, která dlouhou dobu svírala ve své pěsti Menzoberranzan. Už jen její stáří v drowském světě napovídá, jakou mocí musela vládnout. Naštěstí pro svět už je po smrti

Jarlaxle - Švihák a velitel drowských žoldáků jeden z mála mužů, který se mohl občas protivit nižší kněžce a vyhrát.

 

Bohové

Mimo jinde obvyklých Lloth a Ghaunadaura se v říších drowové klaní i jiným bohům.

Eilistraee - Tančící paní, temná panna. Je tou, která drowy v míru vede na povrch k tanci pod měsícem. Ač dcera Lloth, Eilistraee se vrátila mezi elfské bohy a je jistou nadějí na vykoupení pro ty temné elfy, kteří o to stojí.

Kiaransalee - Nižší elfská bohyně msty a mrtvých. Jejím znamením jsou stříbrné prsteny nošené na rukách drowích žen. Jejím jménem je každá křivda oplacena tisíckrát a mrtví na její příkaz vstávají z hrobů, aby se živým pomstili za to, že je přežili. Říká se, že kdysi bývala královnou elfů, která v cizím světě své království vyhubila do poslední živé duše svými kouzly a pak je přivedla v neživot. Proto byla vyhnána a teď chystá strašlivou pomstu při, které se budou světy třást hrůzou.

Selvetarm - Bůh drowských válečníků. Lloth ho kdysi podvodem donutila pozřít duši démona a ten jeho mysl otrávil a jeho sobnost zničil. Sevetarm je absolutně poslušným synem Lloth a mečem v jejích rukách. Válečníci, kteří ho vyznávají žijí bojem a poslušností.

Vhaeraun - Odbojný syn Lloth, ale nedokáže se od ní oprostit. Jeho je jed, klam a faleš. Je bohem zlodějů, tichého odporu proti Lloth a mnoho drowských mužů ho tajně prosí o přízeň, když se Lloth nedívá.

 

Kam dál? - Knížky o Drizztovi (četl jsem I - IX, nejsem zrovna nadšen, ale proti gustu...), Drowova dcera (nečetl), kupa románů co jsem se nedonutil ani hledat jména, natož je číst

Kam dál? (3E) - Forgotten Realms Campaign Setting, Underdark, Lost Empires of Faerun, Shining South, Faiths and Pantheons, Silver Marches, Lords of Darkness, Races of Faerun, Grand History of the Realms, City of the Spider Queen

Kam dál? (4E) - Forgotten Realms Campaign Setting, Forgotten Realms Player's Guide, Neverwinter Campaign Setting, Menzoberranzan

 

< Strana 6 >
Strana 5 Strana 7
Postupně ještě přidám další informace o drowech na jednotlivých světech a příslušných božstvech, jak se mi povede něco vypátrat.
Napsal Vojtěch 12.04.2012
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 47 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13505697250366 secREMOTE_IP: 18.117.94.142