CREET: Renesanční fantasy svět

Obsah článku:

Průvodce víny na Creetu

Od chvíle, kdy člověk objevil kouzlo kvašení, se víno, pivo a lihoviny staly běžnou součástí života. Pro některé je dokonce kvašený nápoj formou náboženství. Každý stát je tak hrdý na svůj způsob přípravy vína či piva! V tomto listu vám chci nabídnout své (nepochybně diskutabilní) názory na jejich výtvory. Prosím pamatujte, že chuť je velmi subjektivní. Proto laskavě žádám čtenáře, aby si nebrali za urážku, když mi jejich víno nebude po chuti. Říkám to proto, že mne to jednou přivedlo do sporu s jedním Tireřanem a netoužím po tom, abych byl znovu vyzván na souboj kvůli takové poznámce.

Atlantské spojenectví

Úporné slunce a odhodlání Altantských vinařů přináší Creetu mnoho výborných červených vín. Ačkoliv jsou známa i Telonská bílá vína, zdaleka nedosahují Meancských standardů, byť někteří dávají přednost jejich více ovocné chuti. Nicméně když někdo pomyslí na víno ze Spojenectví, myslí na jejich červené. Atlantské patro preferuje ovocnější příchuť, ale je zde vždy dost široký výběr pro každého.
Zvláštní význam mají slavnosti vinobraní, odehrávající se v polovině sychravce. Touto oslavou se vzdává hold bohu Solarisovi za to, že jim dopřál bohatou sklizeň. Může se to zdát zvláštní, ale slavnostem předchází několik dní naprostého zdržení se pití, kdy jsou zavřeny i všechny taverny. To má hlavně umožnit jejich majitelům připravit se na následující radovánky. To městu připravujícímu se na bouřlivé pití propůjčuje takřka posvátný dojem. Slavnost obvykle zahajují rachejtle vypálené ze sídla místního vládce. A tak jsou ulice obvykle plné tichého lidu, všichni se dívají tím směrem a čekají. Když ohňostroj začne, vybuchne město k životu, v ulicích se hýří a tančí. Je takřka hřích být bez kalíšku či rohu. Téměř tak hříšné je držet jej prázdný, takže nikdo nedopíjí zbytek na dně jako znak hojnosti. Je také tradicí koupit cizinci pití (aby sdílel nadšení večera, kdy je každý vaším spolupijákem), ale na vesnici, kde se všichni znají, to obvykle zahrnuje kohokoliv, s kým jste nedávno nemluvili.



Crusson

Crussoňané jsou ve výrobě vína začátečníci. Jejich dovednosti se zlepšili až okupací Meance. Před tím byla jejich vína velmi podřadná. Dnes se však jejich technika velmi zlepšila, byť stále nedosahuje Meancských originálů, které kopírují. V Crussonu se pije zejména pivo, hlavně obyvatelé podhůří a povodí Kalemy dávají přednost tomuto nápoji. Mimoto Ascařané dlouhá léta stáčejí jablečné víno z množství jablek pěstovaných v sadech okolo města. Jablečné víno je Ascarská tradice. Tento sladký a občas těžký nápoj je v jiných zemích oblíbený mezi ženami a dětmi. Nicméně nezkušený piják jablečného vína v Crussonu musí být na pozoru. Kvalita a síla nápoje se v kraji hodně liší a mohou existovat i některé velmi silné druhy.



Meance

V Meance se nepije prakticky nic jiného, než víno. Země slunce má snad největší výběr vín ze všech a dokonce ani okupace to nezměnila. Je to díky kombinaci dobrého klimatu, dobré půdy a zdravé posedlosti vínem. To neznamená, že jsou jejich vína vždycky nejlepší, ale vždycky je mezi nimi něco, co uspokojí i toho nejvybíravějšího. Ačkoliv jsou Meancská vína výtečná, za producenty toho nejlepšího červeného jsou považována města Atlantského spojenectví. Takže za chloubu Meance jsou považována bílá. Oproti sladším Atlantským odrůdám mají ta Meancská sušší paletu. Nicméně je třeba poznamenat, že pro ně je umění najít to pravé víno, které by doplňovalo jídlo. V Meance se pije víno vždy jako součást jídla a klíčovou součástí jeho přípravy je i výběr k němu podávaného vína. Pivo je v Meance prakticky ignorováno, je určeno pro prosté lidi s prostými chutěmi.

Existuje mnoho zajímavých odrůd Meancského vína, příliš mnoho, než aby mělo smysl je zde uvádět. Stačí říct, že každé víno je označeno podle vinohradu, kde vyrostly hrozny. Jde obvykle o jméno rodiny vlastnící vinohrad. Následuje datum, kdy bylo stočeno do lahví. Nicméně přesto zmíním alespoň jedno - Chateau Soleil du Meance. Zda je nejlepší nedokáži říct, ale jeho cena je taková, že si ho mohou dovolit jen ti nejbohatší.



Věčné impérium

Obyvatelé Říše jsou známi jako pijáci piva. Ačkoliv je diskutabilní, která země produkuje nejlepší pivo, není pochyb o tom, že impérium má největší výběr. Impérium kdysi vyrábělo i velký výběr suchých bílých vín, ale po Krvavých letech a několika následujících letech neúrody se už vinařství Říše nevzpamatovalo.

To však Říšského pijáka nijak netrápí. Také nejvýznamnější slavností v Říši jsou dožínky spojené s výroční pivní slavností. A každé město i kupecké sdružení se na ně těší, protože veselí pijáci jsou vždy připraveni vyprázdnit své měšce ve prospěch různých obchodníků a kupčíků. Jedno pivo si zaslouží speciální zmínku - Dracovisia. Při její výrobě se prý ve fermentačním procesu používají dračí kosti. Je to opojný, spíše než silný nápoj, populární v Mirabilis. Někteří říkají, že poté, co přeberou tohoto nápoje, sní o starých dobách, kdy na obloze Creetu poletovali draci.
< Průvodce víny na Creetu >
Studie Creetských gest
- Musim povedat, ze myslienka tohoto sveta ma dost zaujala, uz len svojou inspiraciou v antike. (Allathay, RPG fórum)

- Design pekny... (Crowen, RPG fórum)

- Viděl jsem, užasl jsem... Vypadá to fakt pěkně, žádná fušeřina. (Invictus, RPG fórum)
Napsal Alnag 24.12.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 31 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.23008608818054 secREMOTE_IP: 3.128.78.1