EDGE - články

Star Wars: Ztracené naděje

Obsah článku:

Kdysi dávno v předaleké galaxii...

Epizoda III: Ukradený holocron

Poslední ohníčky odporu dohořívají. Armády klonových vojáků uznávají jen Palpatina, který se prohlásil císařem. A říká se, že po jeho bohu stojný jeden z mála Jediů, kteří mu zůstali věrní – Lord Vader.

Boj se spiklenci z řad rytířů Jedi stál Lorda Vadera mnoho sil a poznamenal jeho zdraví. Ale znovu se vzchopil, aby šel příkladem všem občanům Prvního galaktického impéria. Vede pětistou první na místa, kde odpor příznivců starých pořádků neustává.

Byl to lord Vader, kdo z důvodů národní bezpečnosti rozpustil Senát. Byl to lord Vader, kdo s pětistou první pacifikoval Corellianský odpor. A byl to opět on, kdo vedl blokádu Alderaanu. A nyní se vydává na Naboo, aby pochytal zbývající rytíře Jedi.

Mezitím na jednom z měsíců této ospalé planety zuří napínavý závod o to, kdo získá tajemný sithský holocron…






Stále ještě nepojmenované zkušební plavidlo třídy YT-2400 startuje v těsném sledu za Farellovou lodí. Zatímco ještě zavírají nakládací rampu Kazelliský lehký dopravník už se chystá k prvnímu skoku. A aby situace nebyla tak jednoduchá, přibližují se k nim dva Corellianské dělové čluny s ne zrovna přátelskými úmysly. Situace je o to komplikovanější, že dokud se nedostanou dál od planety, nemůžou skočit a Ellena váhá, zda má na ně střílet v obydlené oblasti vesmíru.

Když konečně vyklouznou z Corellianského sevření ukáže se, že skok do hyperprostoru není možný. I lodní motory byly zapečetěny klonovými vojáky. Během dramatického manévrování proti dvěma plavidlům se Ellena dostane do strojovny, kde najde R4-M2 a také do němoty zpitou Ryksu spolu s posledním z Jabbových mužů v podobně podroušeném stavu. Nařídí R4 odpečetit motory a pacifikuje i tak bezbranného týpka, kterého zavře do skladiště. Hyatt mezitím skočí za Farellem.

Skok se podaří, ale testovací plavidlo projeví další ze svých vrtošivých momentů, naznačující, že by vyžadovalo seriózní servis. Celá energetická síť lodi se rozpadne, zhasne všechno kromě nouzových světel a loď se ocitne prakticky neovladatelná uprostřed pole asteroidů. Jedinou útěchou je vidět, že Hyatt konečně správně spočítal kurz, protože Farellova loď je mine o doslova desítky metrů.

GMovská poznámka: Původně jsem doufal, že Annii hrající "Ryksu" dorazí na toto sezení včas resp. se zpožděním tak akorát, aby ji našli na lodi ve chvíli, kdy přijde. Jelikož je zároveň i cosi jako lodní mechanik, vyřešila by spoustu dalších "problémů." Leč cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Výpadky a různé další "efekty" odrážejí i měnící se světelné podmínky v čajovně, kde nám dvě rozmazlené holčičky od jiného stolu zhasly (zřejmě v zoufalém pokusu na sebe upoutat pozornost o což se ostatně pokoušely i předtím). Mimochodem, i další skupinka lidí vedle nás se poté, co nás chvíli pozorovala, nevyhnula diskusi o rytířích Jedi.

V tuhle chvíli ale mají vážnější problém, protože asteroidy dorážejí na plátování trupu. A aby toho nebylo málo, drsný Jabbův hoch se probral a bloumá ztemnělým plavidlem, aby si s někým vyřídil ten bolehlav. Ellena s Hyattem ho ale rychle pacifikují znovu a strčí do bedny. Neovládaná loď je ale zasažena a i přes opravy prováděné R4 na povrchu začne dekomprese hlavních prostor. Ačkoliv motory naskočí (a s tím vypukne i několik požárů) Hyatt už se nedokáže vyhnout ohromnému asteroidu a tak na něm nouzově přistane.

GMovská poznámka: Ano, dostali jsme svíčičky = požáry. Zvlášť když byly položené přímo na mapě lodi, tak to vypadalo, jako že v těch místech hoří.

Posádka už má skafandry a po přistání se vypraví obhlédnout škody. Přitom zahlédnou i další podivnou loď zaparkovanou nedaleko. Má netradiční a nikdy neviděnou konstrukci a zdá se, že není vůbec dimenzovaná pro lidi, ale pro něco mnohem většího. Průzkum odhalí, že loď už je tady hodně, hodně dlouho i nález jednoho mrtvého v pilotní kabině s hrudí protrženou zevnitř ven.

GMovská poznámka: Správně, tady začíná menší crossover s Vetřelcem. Tohle samozřejmě nebylo původně v plánu, ale inspirovaly mne k tomu ty temné podmínky čajovny.

Ellena snažící se pomocí Síly něco vycítit zachytí k nim se rychle pohybujících několik zdrojů Temné strany Síly a začínají utíkat. Nakonec ale stejně neutečou. Souboj světelného meče a blasteru s kyselinou je krátký, ale naštěstí vítězný (což svědčí o tom, že Jedi či průměrný SW pašerák je horší než Predátor). Takže si s pomocí R4 uzmou díly, které potřebují k nutným opravám, zanechají ve zbrojnici dárek na rozloučenou v podobě výbušnin a odletí.



Ellena se začte do Jabbova datapadu, který sebrala v jeho paláci. Ukáže se, že jde o záznamy týkající se jeho sbírky Jedijských předmětů z nichž některé Ellena sebrala. Jsou tu záznamy dávných transakcí i zboží, o jehož získání se pokouší. Mezi nimi je i trojice sithských holocronů z nichž jeden koupil na Nar Shadda a jejich loď jim ho měla dovézt. Výskyt dalších dvou je podle archivních záznamů lokalizován na Coruscant (do sbírky jednoho ze senátorů) a na Korriban (do Sithské hrobky). Uvažují, pro koho Farelle vlastně pracuje a jestli by se mu nedalo nadběhnout, až se pokusí získat další holocron.
  • Co je zajímavého na Sithských holocronech? A kde jsou?
  • Co ukrývají zašifrované Jabbovy záznamy?
  • Pro koho skutečně pracuje Jacen Farelle?
Ještě před výpadkem energie ale zachytila jejich loď signaturu jeho dalšího skoku a tak se rozhodnout jej pronásledovat, aby zjistili, kam se dostanou. Vynoří se v soustavě Naboo. Po nechvalně proslulé blokádě byly na třech měsících obydlené planety vybudovány pevnosti planetární obrany, a ač částečně poškozeny dalšími bitvami se Separatisty jsou doposud v provozu. Na jednom z měsíců, který odnesl bombardování nejhůř, zachytí i Farellovu loď. A také zachytí vynoření se dvou Corellianských dělových člunů, které si je nějakým způsobem zase našly. Do přestřelky se zapojí i část planetární obrany a tak Hyatt raději rychle přistane na mírně bažinatém povrchu, zatímco Corelliané kdesi zmizí.
  • Jak to, že je Corellianské lodi, vždycky tak snadno najdou?
Ellena dostane za úkol hlídat loď, zatímco Ryksa a Hyatt se plíží k Farellově lodi, kterou naleznou opuštěnou, ale zdaleka ne prázdnou. Nemají se ale čas příliš rozhlížet a Ellena už je volá zpátky. K jejich lodi totiž přivandruje skupina čtyř jedinců podivného ražení, kteří zřejmě obývají opuštěné a pobořené bunkry měsíce. Nevybíravě nabízejí svoji pomoc a pokouší se podívat lodi "na zoubek". Vycouvají, až když na ně Ellena vytáhne meč.

Hyatt, který přivolán Ellenou je zpovzdálí sledoval, kontroluje, že se vracejí na svou základnu a hlídá je, aby se nevraceli. Ryksa mezitím zkoumá Farellovu loď a záhy se k ní připojí i Ellena. S pomocí R4 ji začnou rabovat a přenášet její hojné vybavení zbožím na YT-2400. Prvotní nápad je Farellovu loď sebrat a odletět a někde v teple všechno prodat, ale jako k vzteku pětistá první právě zahájila invazi na Naboo, to znamená deset hvězdných destruktorů vyloďujících veškeré jednotky na povrch planety a naprostý zákaz plavby po dobu vojenské operace. Dva Corellianské dělové čluny, které měly obtíže to pochopit, se potkaly s výmluvným argumentem turbolaserových baterií.

Zvolí tedy náhradní plán najít a konfrontovat Farella. Elleně se podaří jej, resp. holocron, který má vycítit skrze Sílu a tak se i přes drobnou nehodu s monstrem v bažině rychle dostanou k dalšímu z bunkrů na Rori (měsíci Naboo). Je vidět, že základna byla ještě před chvílí obsazená, ale hlídkující vojáci jsou zabíjeni přesnými ranami do hlavy. Ellena se rozhodne vyzkoušet jedno z brnění nalezených ve zbrojnici.

GMovská poznámka: Vždycky mi přijde veselé, jak se hráči vrhají na jakýkoliv volně dostupný majetek. Vybrakovali loď a obírali i mrtvé klony. Někdo by možná řekl, že jde o návyky z předchozího hraní, ale pokud to není předchozí hraní PC her, tak nevím.

GMovská poznámka: Následně jsem vzhledem ke změně vzhledu vyměnil Veronice figurku postavy za clone troopera, což se jí asi moc nelíbilo, takže na konci padlo rozhodnutí, že brnění teda nosit nebude :-)

Postavy narazí i na jednoho zastřeleného člena klonového komanda, který zdá se do základny pronikal. A krátce na to, zahlédnou Farella v bloku s vězeňskými celami. Pokusí se jej obklíčit ze dvou stran a po krátké přestřelce nabídne Farelle, že když ho nechají jít, dá jim to, co chtějí. A skutečně vyzvrátí z žaludku kýžený holocron, který položí na zem a couvá pryč. Ellena si všimne, že v místnosti leží další člen klonového komanda a drží něco v ruce. Když se s Ryksou vydají dovnitř, pozná, že to "něco" je odpalovací zařízení. Silou hodí s klonem do jednoho zastrčeného kouta, takže je výbuch jen ohodí, ale nezabije. Farelle mezitím rozstřelí kryt kanálu a skočí do něj, zatímco Hyatt za ním pošle granát a několik výstřelů z blasteru...
  • Holocron mají. A teď co s ním?
  • Zajímavá otázka je, kdo zabrání Farellovi, aby uletěl s jejich lodí, pokud se k ní dostane dřív?
GMovská poznámka: Hra možná přímočařejší než posledně, ale docela plná takové té prosté momentální legrace a zábavy. Hodně ovlivněná i změnami v herním prostředí - světlo, tmu, svíčky atd. Hráči si opět nepojmenovali loď, zato R4 už má přezdívek hned několik.
< Epizoda 3 >
Epizoda 2 Epizoda 4
Jakákoliv podoba s komixem Darths & Droids je čistě náhodná a nejspíš se vám to jen zdá...
Napsal Alnag 02.04.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 34 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.041507005691528 secREMOTE_IP: 3.21.158.224