EDGE - články

Star Wars: Ztracené naděje

Obsah článku:

Kdysi dávno v předaleké galaxii...

Epizoda IV: Královský gambit

Galaktické Impérium rozdrtilo všechen odpor a uchvátilo veškerou moc. Je jen pramálo takových, kteří se odváží mu oponovat. Jediové, kteří nebyli pochytáni a popraveni se dobře ukryli.

Zatímco miliardy oddané impériu nadšeně přejmenovávají vše v císařově jméně, pár odvážlivců se pokouší vzdorovat. Ale nezmůžou se na víc, než na drobné šarvátky. Říká se, že skupina rebelských klonových vojáků, zastřelila královnu Apailanu z Naboo, pro její oddanosti Impérium.

Pětistá první v čele s Lordem Vaderem dorazila příliš pozdě, aby ji zachránila. Povídá se, ale i lecos jiného. Povídá se, že královna Apailana ukrývala skupinu zrádců Impéria - Jediů. Povídá se, že si pětistá první nevybrala Naboo jako svou novou základnu náhodou. Říká se, že Naboo může být klíčem k záchraně a obnovení svobody a práva v galaxii...






Kouř se začíná rozptylovat, zvířený prach se znovu usazuje k zemi. Ellena se sklání nad zraněnou Ryksou, zatímco Hyatt blíže zkoumá Sithský holocron. Ale ani v takovou pochmurnou chvíli nemůže být klid. Jen těsně před jejich útokem jsou klonoví vojáci prozrazeni. Snad zakašláním, snad zašoupáním nohama. Ellena odhodí jejich granáty zpátky na ně, ale než aby se potýkala s jejich střelami, táhnou raději s Hyattem bezvědomou Ryksu k poklopu, kterým unikl Farelle.

GMovská poznámka: Naštěstí byla Ryksa zraněná z minula, tak nebylo potřeba vymýšlet, proč nehraje.

Střely je pronásledují, ještě když utíkají kanálem a tak není divu, že Hyatt začne střílet na první věc, která se pohne v ústí tunelu, k němuž směřují. Neváhá tam i hodit granát a vyběhnout těsně poté, co jej olízne smršť šrapnelů. Klonové výsadkové jednotky jsou ale všude.

GMovská poznámka: Za hození granátu na skupinu lidí, kteří ho nijak nehorožovali si Hyatt vysloužil další Dark Side point.

V mezičase se skupinka klonů chystá obsadit i YT-2400, bráněný srdnatým droidem R4. Ale klonoví vojáci jsou na takové situace zvyklí a rychle proniknou do lodi. Hyatt a Ryksa přibíhají na pomoc, ale poněkud podcení sílu jednotky Clonetrooperů, což Ellenu málem stojí život. Podaří se jí sice odrazit jednu ze střel a srazit několik klonů Silou, ale posléze výstřel pronikne její obranou, srazí ji a tak je zajata. Hyatt se zmocní jedné z jejich motorek a raději ujede.

GMovská poznámka: První menší "prostřih" na scénu, v níž postavy úplně nebyly a dorazily až posléze. Taky můj první ošklivý "critical" v tomhle sezení.

Pokusí se sice na klony nalétnout, ale raketomet v rukou jednoho z nich ho přesvědčí, že to není úplně nejlepší nápad. Rozhodne se proto raději vyhledat místní obyvatelstvo, což je jakási směs pirátů a pašeráků a přesvědčit je, aby mu pomohli. Nalezne je v ne zrovna přátelské náladě. Ale na nabídku bohaté kořisti slyší a rozhodnou se "vyřadit prostředníka" a vyřadit klonové vojáky sami, což nedopadne zrovna dvakrát dobře.

GMovská poznámka: Veronika, jejíž postava je zrovna v zajetí, hraje přesvědčivě jednu z pirátek (NPC). Na rameni má papoucha (lupínek), který i krmí dalšími lupínky. Velmi veselá scéna.

Původně byli místní "pašeráci" určeni pro předchozí epizodu, ale protože tehdy nedostali přiliš prostoru, byli alespoň decentně využiti a zdecimováni zde.


Hyatt v uniformě klonového vojáka se mezitím doplíží obloukem do tábora, kde drží Ellenu a ta podsune veliteli myšlenku, aby mu předal hlídku a šel se projít, což se mu stane osudným. Osvobozená Ellena se rozhodne najít ztracený meč a věci získané z Jabbovy sbírky, zatímco Hyatt se odebere prozkoumat poškození lodi a dát Ryksu na marodku. R4 je úplně odstavený a loď je poškozená výbuchem termálního detonátoru, ale není to nic, co by bránilo startu. V kokpitu nalezne dokonce ztracený sithský holocron.

Co je ale horší, někdo mu volá. Ukáže se, že je to jeho ex-manželka, jejíž chování v mnohém vysvětluje, proč skončil tak, jak skončil. Svým "vybraným" způsobem jej žádá, aby se neprodleně dostavil na Naboo a zachránil jejich dítě. Ellena, která se vrátí bohatší o lecjaké drobnosti, si s pobaveným úsměvem vyslechne zbytek rozhovoru či spíš monologu Hyattovy ex.

GMovská poznámka: A tady už se začíná zúročovat odevzdaný náčrt postavy. Slibný život zvrácený alkoholovou závislostí a rozvod si žádá dotvoření role nějaké úchvatné ex-manželky.

Při odletu trochu zlobí zavírání rampy a tak loď konečně dostane své jméno - "Space crap"; načež se začne chovat překvapivě vzorně. Ačkoliv doprava v soustavě je již obnovena imperiální destruktor na orbitě Naboo nenechává postavy úplně v klidu, ale podaří se jim úspěšně přistát za městem, přičemž narazí jen na jednoho (!) zvědavého gungana, který se navíc nechá vcelku snadno zahnat pryč.

Ulice Theedu jsou plné vojáků, ale i lidí znepokojených probíhajícím konfliktem. Zrovna ve chvíli, kdy Ellena a Hyatt vzbudí podezření, je někdo sykotem pohne, aby vstoupili do jeho domu. Vede je k tajnému schodišti a do podzemí, zatímco za nimi vzniká rozruch.

V úkrytu najdou několik mladých adeptů řádu Jedi i různých jejich příbuzných. Hyatt začíná tušit cosi zlého, když vidí svoji manželku. A skutečně jeho dítě bylo přijato do řádu Jedi. Ale mezi ostatními není, protože v duchu svého otce vyprovokovalo bitku a bylo jato, takže je nejspíš drženo někde v paláci. Postavy se také dozví, že lord Vader s vojáky má nejspíš prsty ve smrti královny Naboo, což mu nevyneslo přízeň místního obyvatelstva.

O tom se ostatně přesvědčí záhy, když klonové komando definitivně odhalí jejich úkryt (a také těžce zraní Hyatta, který si hraje na hrdinu a kryje ústup). Když unikají na loďce přes jezero, objeví se vojenské vznášedlo, které po nich pátrá. Zatímco někteří obyvatelé mu toliko hrozí pěstí, podnikavější jedinec proti němu z jednoho člunu odpálí raketu. Ta by jej neškodně minula, ale Ellena jí trochu pomůže Silou.

GMovská poznámka: A druhý ošklivý GMovský "critical", navíc pokud se nepletu s plným zraněním. I relativně slabé postavy typu běžných clone-trooperů dokážou občas ohrozit úspěšné hrdiny, když prostě dobře zamíří a hrdinovi chybí kapka toho příslovečného štěstí. Ještě, že máme ty Force pointy.

A tak s nastupujícím soumrakem, zatímco se nebe hemží paprsky vojenských světlometů a Theed pročesávají další a další jednotky pětisté první se unavená skupinka mladých Jedijských adeptů, polomrtvý Hyatt i vším tím rozruchem unavená Ellena doberou zpět ke svému plavidlu. Nakážou dětem, aby "v žádném případě nedělaly nic s R4" a zavřou je v lodi.

Pokračování z dalšího sezení

Když se dříve raněná Ryksa probudí na lodní marodce probudí z komatu, začnou i ostatní postavy doceňovat vážnost svých zranění a rozhodnou se si přeci jen odpočinout, než podniknou další akci. Musejí se také zabývat neposednými dětmi z řádu Jedi, které ještě zdaleka nemají potřebný výcvik a poslušnost.

STŘIH: Pohled na lorda Vadera, kterak přistupuje k mladému chlapci. Chvíli si ho prohlíží... "Budeš mým učedníkem".

GMovská poznámka: Když jsem si připravoval dobrodružství na SW one-shot na neděli (u příležitosti Worldwide D&D day) prohlížel jsem si dobrodružství pro starou verzi Star Wars od WEG. Jedna z věcí, které mi tam zalíbily a o kterých jsem už delší dobu uvažoval byly různé prostřihy do scén netýkajících se hlavních hrdinů. Takže tohle je můj první pokus.

Vyslechnou také místní ohledně toho, jak by se dalo proniknout do paláce. Kromě zjevně se nabízejících cest se dozví i o trase pod vodou vedoucí z Theedského jezera. Okamžitě jim dojde, že budou potřebovat gungana (či gungany), aby je tam dostal. To má je jeden drobný háček. Impérium eliminuje jiné druhy a gungané jsou jedni z prvních, kteří tyhle čistky odnesou. Najít gungana je tedy krajně obtížné.

GMovská poznámka: Až na toho jednoho, kterého tak šťastně zašlápli přistávací vzpěrou pod lodí. :o)

VIZE: Ellena si při návratu do lodi prožije podivný sen či vizi. Zdá se jí, že rampa nefunguje a tak vstoupí do lodi nouzovým vchodem. Slabě svítící světla v nočním režimu, mlha či kouř zaplavující ztemnělé chodby a zvuk hlasitého dýchání nevěstí nic dobrého. Snaží se uniknout, ale dostane se jen do podivné jeskyně plné pavučin, a když se za ní ocitne lord Vader, tak ji probudí Hyattův hlas.

GMovská poznámka: Tohle byla jedna z těch úplně spontánních věcí, které člověka někdy napadnou. Do poslední chvíle jsem netušil, že to přijde, až když jsem řekl "na lodi panuje přítmí, protože je v nočním režimu" mi došlo, že možná nástupní rampa nefunguje proto, že je to ve skutečnosti sen. Něco jako Jedijská zkouška, které se podrobil Luke na Dagobahu.

Noční pátrání podél břehu jezera jim vynese jen nepříjemnou pozornost vojáků dohlížejících na dodržování zákazu nočního vycházení. Nakonec však zasáhne náhoda. Neutuchající gunganská zvědavost jim jednoho takového tvora přivede do cesty. Ten se zprvu zdráhá jim pomoci a i přes svou neobyčejnou prostořekost nechce prozradit nic, ale sofistikované pokusy zlomit jeho křehkou vůli nakonec uspějí. A gungan souhlasí, že jim pomůže v naději, že zachrání i svoje druhy.

GMovská poznámka: Já ty gungany hráčům nenutil. Sami si je vymysleli a rozhodli se, že bez gungana se nepohnou. Nicméně je fakt, že Impérium potlačovalo a likvidovalo jiné než lidské druhy.

Gungan se vynoří z jezera i s jednou ponorkou a tak se naše hrdinská trojice dostane do nejhlubších prostor pod palácem, pohřebních hrobek Nabooských králů a královen. Je to ale podivné, které skrývá nejedno překvapení. Postavy zaskočí dvojice jedinců, kteří bojují jako Sithové, ale zdaleka nedosahují schopností či mistrovství Palpatinových učedníků.

GMovská poznámka: Vážně si myslíte, že "vždy jen dva jsou - mistr a učedník" má nějaký význam? Tím se možná utěšovali Jediové, ale i SW kánon to opakovaně porušuje, tak já taky. Mít Jedie ve hře vyloženě volá po nějakých střetech na světelné meče a schopnosti Síly a postavit Ellenu proti Vaderovi by nebylo (zatím) úplně fér.

Přesto i tak jejich hrubá a nekoordinovaná Síla naši trojici poněkud zaskočí. Elleniny dosud spolehlivě fungujcí schopnosti Síly jsou neškodně odvraceny, střely blokovány, rychlost útočníků brání uniknout. Vším tím zmatkem pobíhá patřičně vyděšený gungan. Ve velmi těsné bitvě ale nakonec zejména díky Ryksyným šťastným výstřelům a přece jen lepšímu Elleninu jedijskému výcviku vítězí. Hyatt prokáže jistou nemilosrdnost, když protivníky postřílí, což nadeptaného gungana s definitivní platností dorazí a ten s křikem uteče k ponorce a prchne pryč.

Tím zbývá jen jedna cesta a to vpřed. Vpřed kolem temnou stranu vyzařujícího sarkofágu, vpřed do vyšších pater Theedského paláce. Vstříc lordu Vaderovi, který tam někde pobývá. Zvuky střelby ale naznačují, že vojáky hlídající palác zaměstnává něco jiného a tak je nejlepší šance proniknout dovnitř, sebrat Hyattova kluka a zase vypadnout pryč.

Narazí na skupinku místních, snažících se sabotovat počítače a podpořit rebelii probíhající venku a poté co na sebe chvíli míří zbraněmi a zvažují, kdo je na které straně, si jdou zase každý svou cestou, ale alespoň už ví, kde hledat. A mají štěstí, protože vězení hlídá jen jeden voják. Ale ani tak se jim nepodaří pacifikovat jej, aniž by upoutali pozornost. Ani osvědčená hláška se selháním zbraně nepomůže a nabíhají posily.

V zoufalém boji s jednotkami klonových vojáků ozbrojí i chlapce, který ale při první příležitosti obrátí zbraň proti otci. Ten mu ji sice dokáže vytrhnout, ale nemá se ani k tomu, aby jej zabil, ani aby jej zachránil. Ponechá jej tedy svému osudu a spolu s ostatními prchne dírou, kterou po sobě zanechal útok vzbouřených obyvatel...

GMovská poznámka: Po téhle hře jsem si rozhodl vzít 14 dní pauzu na rozmyšlenou ohledně dalšího vývoje hry. Tempo hraní jednou týdně je docela šílené a až doteď jsem ho nikdy nepraktikoval. Ačkoliv mne hraní stále velmi baví, mám pocit, že se rychle vyčerpávám v nápadech a taky jsem si všiml, že se tam nutně objevují některé mé archetypální postavy, které se objevily i v různých mých předešlých hrách. A s tím nejsem úplně spokojený...
< Epizoda 4 >
Epizoda 3 Epizoda 5
Jakákoliv podoba s komixem Darths & Droids je čistě náhodná a nejspíš se vám to jen zdá...
Napsal Alnag 02.04.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 34 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082682847976685 secREMOTE_IP: 3.133.127.147