EDGE - články

Star Wars: Ztracené naděje

Obsah článku:

Kdysi dávno v předaleké galaxii...

Epizoda VII: Sithská tajemství

Síla. Říká se, že proudí ve všech živých věcech... mohou tedy mrtví vládnout Silou? Říká se, že Síla je sjednocující a přesto rozdělila Galaxii, přesto proti sobě stojí Jediové a Sithové. Jedna válka skončila. Druhá začíná. A třetí zuří tiše již celá staletí.

Stará dogmata se hroutí, ale místo nich nastupují nová, která nejsou o nic lepší. Temná strana je na vzestupu. A osud celé Galaxie visí v rukou zpola vycvičené rytířky Jedi. Není divu, že z toho má leckdo špatný pocit...






GMovská poznámka: Jsem se dozvěděl, že jsem minulý záznam napsal hrozně suše. To je ten vděk za to, že se s tím píšu... tak dobře, nový pokus.

Hra skončila v okamžiku, kdy se Mara nekontrolovaně pohybuje po lodi, která přistála na bezejmenné pláži nějaké bezejmenné planety. Hyatt a Ellena se snaží Maru pacifikovat dřív, než něco povede. To se Elleně nakonec podaří, když ji pomocí Síly lapí ve strojovně, kde Mara chtěla cosi kutit s motory. Hyatt se jí přesvědčit, aby spolupracovala postupným naléháním a vyhrožováním...

I přes svoje nesnadné postavení neopouští Maru mladická přidrzlost a vysměje se Elleninu vkusu v oblékání, kvůli Jedijským róbám, které jsou už asi tak tisíc let z módy.

Hláška: Debata o oblékání se stočí k tomu, co dát Maře na sebe. Ta se tváří velmi vybíravě.

Ellena: "Možná kdybych tady slečně našla nějaké spodní prádlo..."

Mara: (pohrdavým tónem) "Na to už jsem se podívala."

Hyatt: "To já taky..."

Nakonec si jde pocuchaná a utahaná Ellena lehnout do nádrže s baktou, zatímco Mara se nabídne pomoct Hyattovi s tankováním. Místní čerpací stanice je jakýsi obchod se vším možným. Hyatt shání dál pro Maru něco na sebe a jednooký Rodianský prodavač mu doporučí "hotýlek" nedaleko. Hyatt jde ale nakonec do prvního domu, kde se snaží vymámit nějaké šatstvo, odkáže se přitom na prodavače u pumpy, že ho poslal... čímž vyprovokuje roztržku v místní komunitě a ušetří za tankování. Potom se rychle vypaří i s lodí.

Hyatt si vzpomene, že by měl zkontrolovat, zda je schovaný Sithský holocron stále na svém místě v pašeráckém úkrytu lodi. Samozřejmě tam není, ale ukáže se, že si ho "vypůjčila" Mara. Ta se vysmívá panickému Elleninu strachu z toho, co by se jí stalo, kdyby se jí Holocron dotknul. Tvrdí, že Síla je jen jedna a rozlišování na temnou a světlou stranu je jen Jedijský nástroj ovládání a uzurpace moci.

Mezitím doletí ke Korribanu. Ukazuje se jim nehostinná, takřka neobydlé planeta. I její nejrozsáhlejší osídlení bylo nedávno vybombardováno a jeho střed je v troskách. Pomocí Síly odhalí Ellena množství zdrojů temné strany, ale i jakousi světlou jiskérku v samém centru bombardování. Po přistání je hned uvítá nápis sdělující, že "nevěřící musí zemřít" a od samého počátku mají pocit, že jsou sledováni. Občas zahlédnou pohyb nebo slyší zvyk sypajících se trosek. Mara se dožaduje světelného meče... a Ellena jí ho nakonec byť bez velkého nadšení dá.

Při výpravě do nitra města narazí na skupinu mírně primitivních domorodců, kteří se přetahují o zbytky protokolárního droida, který se překvapivě zmíní o Jediích. Hádku o to, kdo měl droida jako první rázně ukončí Hyatt v uniformě Stormtroopera, když vše prohlásí za majetek impéria. Domorodci se rozprchnou, ale útok masy ještěrkovitých tvorů, kteří je celou dobu sledovali, na sebe nedá dlouho čekat. S první vlnou se vypořádají rychle, ale Hyatt, který se vyleze rozhlédnout, vidí obrovskou masu dalších, které se k nim přibližují jako obrovská nezastavitelná černá vlna. Dají se na útěk, zatímco Mara dělá skopičiny a záměrně se před Ellenou předvádí, aby jí ukázala, že spoléhání se jen na jednu stránku Síly ji činí slabší.

Popletený droid je vede přímo do středu vybombardovaného města - do podzemních trosek čehosi, co se ukáže být nějakou Jedijskou svatyní, jejíž přítomnost právě na Korribanu je podivná. Aby zastavili pronásledovatele, sestřelí za nimi Hyatt strop a tak zůstanou uvězněni pod zemí.

Následuje zevrubné zkoumání Jedijské enklávy. Černý sulc ve fontánce Hyatt promptně zastřelí, aniž by ten stačil použít svoje chapadla.

GMovská poznámka: Léta hraní RPG vás naučí některými životním návykům. Nejdřív střílej a pak se ptej je jedním z nich. Možná by se z nich dala sestavit zajímavá brožurka - všechno, co v životě potřebuji, jsem se naučil z hraní RPG :)

Následuje sestup do nižších pater. Hyatt se shání po granátech, ale zdá se, že místo bylo poměrně důkladně vyplundrováno už před jejich návštěvou. Podaří se jim zapnout generátor, ale jeho energie odchází někam jinam, takže ani tak nevidí o moc víc, než co osvětlují jejich meče resp. co zobrazí Stormtrooperská helma. Tamtéž se Mara zmocní balíčku drogy "veselý list".

Hláška: Krátce na to najde i papírky z nichž si může ubalit joint.

Mara: "Jé, papírky..."

Ellena: "A čím si to zapálí?"

Mara zvedne k obličeji světelný meč a zapne... (Veroničin nápad, dlužno dodat... jak mi tady promptě píše po ICQ)

V knihovně - jednom z mála zachovalých míst najdou řadu holoknih, včetně jedné, která zaujme Ellenu neúplným nápisem D-R-H R-V-N a poselstvím:

Není vášně... je jen pouhá posedlost.

Není vědění, je jen pouhé přesvědčení.

Není smyslu, je jen pouhá vůle.

Není nic... jsem jen já.

Na jedné z bust jedijských mistrů objeví Ellena skryté tlačítko otvírající vchod do další komnaty, kde je spousta mrtvol... zřejmě se zabili vzájemně. Po jejich prohledání jsou postavy napadeny mrchožroutskými červy, skrz které si musí prosekat cestu. Ellena se tradičně "kontroluje" situaci ze zadních řad.

Hláška: Komentář hry - "Dva Sithové a jeden bijec a neporaděj si s pár červama.

Veronika/Ellena: "Já nejsem bijec..."

O patro hloub narazí na skupinku fanatiků, kteří je napadnou, přestože nemají čím útočit a tak používají jen zuby a drápy. Veronika si nehodila zranění z Force Slam (4d6) zrovna nejlépe, ale přesto (jak mi připomíná přes ICQ, jich vždycky pobila nejvíc...). Zároveň se Ellena propadá stále hloub do snového stavu, kdy přestává ovládat svoje konání. V odrazech sebe sama vidí místo svého obličeje jen temnou masku. Hlasy k ní doléhají jen velmi vzdáleně. Něco okolo ní není v pořádku... a zároveň se jí to místo zdá takové povědomé a známé. A ze všeho toho má takový špatný pocit.

Je to opožděné působení styku se sithským holocronem, kterého se Ellena tak bála? Působí tak čtení té temné holoknihy z knihovny? Je to tím, jak Mara pokuřuje veselý list? Nebo je to tím místem? Prohlubující se klaustrofobie, odlidštění a podivné pocity vyvrcholí v situaci, kdy Ellena, přesvědčená, že Maře pomůže ji ve skutečnosti napadne. Hyatt ji zpola násilím odvleče pryč od Mary nahoru do knihovny, kde se Ellena uklidní. Alespoň na okamžik...

GMovská poznámka: Vůči autorovi tohoto textu nebyly použity žádné donucovací prostředky - zejména ne Move Object, Mind Trick, Force Grip a další - aby sdělil všem případným čtenářům, že Ellena rozhodně není taková trubka jak to může vypadat a že vždycky zabije nejméně o 200% víc nepřátel než všichni ostatní v součtu. Aaaarrghh...

Pokračování z další hry

GMovská poznámka: Bohužel se mi podařilo při stěhování nějak ztratit poznámky ze hry, takže to píšu po paměti (a navíc s časovým odstupem, protože jsem si myslel, že je najdu. Bude to tudíž asi spíš suché (a možná ne úplně přesné).

Ellenou pořád zmítají podivné vize, zdá se jí, že se červi, na které narazili dříve, opět hýbou a že se i po zásahu množí. Napětí v týmu začíná houstnout a tak se Ellena ponoří do meditace, aby se pokusila nalézt ztracenou rovnováhu pomocí Síly. Všechno je to ale trochu na levačku, paranoidní představy ji stíhají i tady a tak padne rozhodnutí prozkoumat zřídlo temné strany v podzemí stůj co stůj…

V podzemí narazí na Darth Maula, který má spodní část těla nahrazenou kybernetickými chodidly. Maul není příliš nadšen tím, že je vidí. V přímé konfrontaci má zjevně navrch, ale zejména díky velkým zásluhám Elleny se ho podaří shodit do vody, z níž se bude obtížně dostávat a posléze zmizet. Darth Maul ale není oním temným zřídlem, které Elleně nedává spát. Zdá se, že to je jinde – za městem.

Postavy se vracejí na loď. Pochroumaná Mara je naložena do bakty a Hyatt s Ellenou se letí podívat na místo, které se teď Elleně zdá jako to pravé. Jde o jednu ze stěn kaňonu, kde se mezi troskami dávných staveb nachází i archeologický tábor. Ellena zahájí na podezřelé místo palbu z lodních zbraní, ale lidé v táboře je překvapivě a promptně sestřelí raketou země vzduch. Následuje efektní přistání někdy též zvané volný pád střemhlav, který už i tak dost pocuchanou loď dorazí. V tu chvíli se s ní všichni už loučí...

Na místo pilota narafičí mrtvolu Gungana, kterou sebou tahají sebou a ukryjí se. K očekávané konfrontaci ale nedojde na lodi. Až když se vyplíží mezi vykopávky a stanou se svědky šokujícího obrázku masového hrobu lidí i nákladních zvířat, dojde k přestřelce s trojicí, která je sestřelila. Ta pro imperiální archeologický tým neskončí nijak zvlášť slavně. Dva ze tří protivníků rychle zahynou, nicméně ten třetí, nejnebezpečnější s raketometem se ukryje.

Tábor archeologů je opuštěný, všichni jsou zdá se mrtví. Vypadá to, že byli popraveni. Stopy naznačují, dopravu nákladů od místa vhodného k přistání, ale jakákoliv loď nebo jiný druh dopravy chybí. Ellena s Hyattem se nakonec vydají do té z hrobek ve stěně kaňonu, kterou se na začátku snažili zničit. Narazí tu na ducha dávného Sithského lorda, který je doslova prosí, aby si odnesli věci z jeho hrobu, a pomáhá jím v cestě přes překážky, které jsou tu na případné vykradače připraveny. V jiných případech by nebylo potřeba Ellenu pobízet, teď se tváří trochu podezřívavě, nakonec ale dají na duchova slova a zdá se, že se nic zlého nestalo…

Cestou ven jsou znovu konfrontování raketometčíkem, který na ně střílí z druhé stěny kaňonu. Ve dvojici se jim ho ale podaří obklíčit a chytit. Zjistí od něj, že byl částí dozoru na archeologických vykopávkách a podle Palpatinova příkazu zlikvidovali vědce v momentě, kdy narazili na kýženou hrobku. Zároveň se od něj dozví, že automatizovaná nákladní loď přilétá v pravidelných intervalech, ale že poslední přiletěla nedávno. Svůj nález ještě nestihli ohlásit. Zároveň si ale myslí, že se YT-2400 dá zachránit s pomocí materiálu, který vědci dostávají. Varuje ale zároveň před nejasně specifikovaným nebezpečím.

Postavy se s pomocí tohoto „imperiálního politruka“ pustí do opravy své lodi, ale první noc se ukáže být krizová. Podivné ještěrkovité bytosti, s nimiž se střetli už na začátku, se vracejí. Tentokrát jen jako průzkumníci. Úderná jednotka Ellena a Hyatt je dokážou zlikvidovat (i s pomocí velmi efektního sražení starého obelisku na jejich skupinu pomocí Síly – Natural 20), ale jeden někam zmizí…
< Epizoda 7 >
Epizoda 6 Epizoda 8
Jakákoliv podoba s komixem Darths & Droids je čistě náhodná a nejspíš se vám to jen zdá...
Napsal Alnag 02.04.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 34 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.068536043167114 secREMOTE_IP: 3.142.173.76